Van Ho Chi min naar Can tho
31 maart 2025 - Can Tho, Vietnam
We storten ons weer in de bak met kikkers en verlaten HCMC. Er resten ons nog 2 en halve dag van deze reis Vandaag gaan we varen op de naar de Mekong. Deze rivier ontspringt in Tibet om dan via China Laos en Cambodja in Vietnam te arriveren. De mensen zijn van dit water afhankelijk voor het verbouwen van rijst. In het Noorden hebben ze 2 keer oogst en in het Zuiden 3 keer maar daar komt waarschijnlijk in de toekomst verandering in want China verbruikt zoveel water, dat andere landen daar last van krijgen. 50 % van de landbouwgrond hier is voor de rijst. Het is wel leuk om nu door weelderig groen te rijden , kokos- en bananenbomen hebben de overhand, tussendoor een hutje en soms een stenen huisje. Ook zien we vijvers vol Lotusbloemen. De Lotus is de symbolische bloem van het Boedhisme. Het zaad ontkiemt iin de modder en maakt verschillende stadia door om tot volle bloei te komen. Daar moet de mens dus ook naar streven. ik zal voortaan met extra aandacht kijken naar de Lotus in glas in lood die voor mijn raam hangt.
Onze eerste stop is toch een tempel van de Cao Dai, de godsdienst van Vietnam. Een vrolijk gekleurde tempel, helaas geen dienst. Je kan ook niet alles hebben.
We gaan een boottochtje maken over een deel van de Mekong Delta, een wirwar van kleine riviertjes, langs de rivier allerlei soorten kotjes. Dan verteld dat een Vietnamees gelukkig is als hij een familie heeft aan de rivier woont en dicht bij de markt. Als je hier rond vaart is het nsuwelijks voor te stellen. Het is eb waardoor heeft de boot soms wat moeite heeft maar uiteindelijk leggen we aan bij een eilandje voor de lunch. Dames maken daar een soort omelet van vismeel en groenten, zelf noemen ze het cake, heel lekker. Daarna komt er een vis op tafel, een olifantsoorvis en het vlees daarvan wordt samen met wat groente door een dame voor ons omgetoverd tot een springroll(loempia) hij kan gedipt worden in wat vissaus, prima. Dachten we dat we klaar waren, helaas nog soep, rijst en kippenvlees, ik laat het aan me voorbij gaan. Op dit eilandje zit ook nog een snoepjesfabriekje wederom een rondleiding en ook nog even door de winkel. Bij de mensen die er werken kan er geen lachje af. Het is dat we weten dat we in Azie zijn maar aan de gezichtsuitdrukking te zien waan je je in Oost Europa. Het zal de invloed zijn van het communisme denk ik. Hadden we van de week bij de geestelijk gehandicapten het idee dat er niet veel van klopte, gisteravond hadden mensen op de markt dezelfde schilderijtjes voor 10 euro kunnen kopen, zelfs nog wat groter.
Na nog een klein uurtje rijden komen we aan bij het hotel, een prima kamer op de 10e verdieping, ons uitzicht is minder we kijken uit op zo te zien prima nieuwe huizen, alleen zijn ze bijna allemaal leeg en staan ze te verpauperen, het grootste deel van de bevolking heeft hier helemaal geen geld voor. Jammer hoor.
De hele dag is het bewolkt geweest en nu gaat het zelfs weer wat regenen. De temperatuur is wel 29 graden.
Vanavond gaan we nog met zijn allen eten. De bus zet ons af bij het standbeeld van Ho Chi Min om daar de foto te maken, wens van Dan. Daarna wandelen we verder langs de oever en door een klein winkelcentrumpje om uit te komen bij een terras met lange tafels, er zitten meer groepen. Het lijkt de Vietnamese variant van de vreetschuur maar het eten is verrassend lekker, tomatensoep, gevulde en gefrituurdepompoen, salade met wat garnaaltjes en frietjes en geflambeerde banaan toe.
Bij aankomst in het hotel gaan we met een clubje nog even naar de rooftopbar, gezellig maar na een biertje houden wij het voorgezien. Morgen is het weer vroeg dag.

Het einde van de reis is in zicht, helaas in Nederland valt er geen miljoen meer te pinnen, toch even een leuke ervaring.
Vietnam een enerverende ervaring denk ik
Blij dat wij in Nederland wonen. 😉