Colombo
2 juli 2026 - Colombo, Sri Lanka
Koffertjes weer gepakt, vreemd hoor hoe je eraan went om iedere keer weer verder te gaan, het leek wel of we door die 4 dagen op dezelfde plaats een beetje lui werden. Vandaag gaan we naar ons laatste hotel, hotel Sofia in Colombo, weer een echt stadshotel(kleine kamers) grond is tenslotte duur in de stad.
Maar eerst gaan we langs bij de Toddy Tapper. In Sri Lanka wordt uit de knop van de bloem van de Kokospalm een melkachtige substantie geoogst, die door fermenteren een hoger alcoholpercentage krijgt, tot wel 48%, het heeft de smaak van Rum gecombineerd met Cognac, een echte sterke drank dus. Bij de kokosnoot plantage aangekomen moeten weer eerst nog een eindje lopen door een paar "straatjes" en langs de kerk, de huisjes hier zijn redelijk welvarend. We wandelen langs de treinrails, de gids vertelt dat er nogal wat zelfmoorden plaatsvinden op het spoor. Er staat een klein mannetje op ons te wachten, nog even tand in zijn mond, hij gaat ons voor en klimt als een aap de boom in om via allerlei palmen die met touwen aan elkaar verbonden (de airbridge) zijn, het sap uit de bloemen(Toddy) te halen, net een klim paradijs maar dan veel gevaarlijker, de mensen kunnen ook niet verzekerd worden. Als hij weer beneden is mogen we van het gezeefde sap proeven, om nou te zeggen dat het lekker is , nou nee, het smaakt een beetje naar azijn, nu heeft het nog een alcoholpercentage van 10 % maar na toevoeging van wilde gist stijgt dat percentage en krijgt het een zoetere smaak. We hobbelen weer terug over de treinrails en zijn blij dat we weer in de bus zitten.
Na een uurtje rijden zijn we in Colombo, Sri Lanka heeft een inwonertal van 22 miljoen, er wonen en werken in deze stad 2,2 miljoen mensen , de spits moet een drama zijn. Het is zo druk in de stad en ook bijna geen plek om uit de bus te gaan dat we een sight seeing tour krijgen, wel met de hop maar niet met de off😂. We zien veel oude gebouwen uit de koloniale tijd gedrukt tussen immense wolkenkrabbers, ook niet afgebouwde betonnen skeletten, de fundering bleek niet te kloppen voor de 25 verdiepingen die erop staan , reken foutje. Allerlei replica,s van bekende gebouwen , zo hebben ze ook een White House. Onze gids vertelt dat al deze projecten worden gefinancierd door China, Sri Lanka is zo arm dat ze hun ziel aan China verkopen. Hij noemde ze na de Portugezen, de Nederlanders en de de Engelsen de vierde kolonisator en daar kunnen ze niets tegen doen. Tijdens de rondrit mogen we heel even uit de bus bij de Lotus Tower voor een foto maar dat lukt echt niet of we moeten languit op straat gaan liggen om omhoog te kijken , de omliggende bebouwing staat er zo dicht op. 's Avonds laat, zien we hem wel vanuit ons hotel raam en blijkt hij prachtig van kleur te veranderen en kun je ook zien dat het een lotusbloem is.
We lunchen in het Dutch sanatorium, het ziekenhuis uit de koloniale tijd, zo raar zo'n mooi oud gebouw tussen de wolkenkrabbers. Nog even een rit door de wijk met souvenirs, wat een drukte. Morgen kunnen we dat misschien nog even heen maar nu eerst naar het hotel, we hebben een kamer op de 5e etage en kunnen de zee zien. Strand is er niet, er loopt wel een spoorlijn langs. Nog even afkoelen in de rooftop swimming pool, een grote bak water met wat bedjes langs de kant, ze zijn aan het terras bezig maar wat maakt het uit, de dag is bijna weer om.

Dank daarvoor. Kom goed thuis en tot de 4e.
Groetjes, Thijs